تعمیرات نرم افزاری موبایل به مجموعه کارها و عملیاتی گفته میشود که برای رفع مشکلات و اختلالاتی مثل ویروسی شدن گوشی، خطاهای سیستمی، آسیب دیدن فایلها، مشکلات نصبی یا آپدیتی و… که در نرم افزار گوشی هوشمند ایجاد شده است، انجام میشود.
رفع کردن این مشکلات میتوانند منجر به عملکرد عادی گوشی شده و سرعت آن افزایش یابد و از امنیت موبایل نیز برای جلوگیری از بروز مشکلات جدیتر که ممکن است به سخت افزار آن آسیب برساند نیز جلوگیری شود.
موبایل به عنوان وسیلهای برای برقراری تماس صوتی، ذخیره فایلها، دیدن ویدیو، بازی کردن و… است که به یک وسیلهای در زندگی روزمره ما تبدیل شده است که نمیتوان از آن دور بود.
یک کاربر معمولی گوشیهای هوشمند بیشتر از دریافت ویژگیهای جدید به قابلیت اطمینان و عدم مواجهه با مشکلات اهمیت میدهد. گوشیهای هوشمند بینقص نیستند و میتوانند پس از مدتی مشکلاتی را ایجاد کنند، چه سخت افزاری و چه نرم افزاری.
پس این دستگاهها نیز مانند هر دستگاه الکترونیکی خراب میشوند. گاهی اوقات سخت افزار خراب میشود و گاهی اوقات نرم افزار یک تلفن همراه. البته بعضی مواقع نیز تنظیمات یا پیکربندی آنها خراب میشود. در این مقاله قصد داریم به مشکلات نرم افزاری دستگاههای تلفن همراه و نحوه تعمیر آنها بپردازیم.
یک مرور کلی و توضیحی از چگونگی انجام تعمیراتی نرم افزاری در دستگاههای تلفن همراه و اینکه چگونه تعمیر نرم افزار نقش مهمی را ایفا میکند را خواهیم داشت.
در مقاله قبلی تکنولوژی و مهندسی در مورد مهمترین مشخصات یک گوشی موبایل برای خرید و استفاده صحبت کردیم که پیشنهاد می کنیم با کلیک روی عنوان آن، این مقاله را نیز بخوانید.
خرابی سیستم عامل و مخصوصا ویروسها میتوانند برای دستگاههای موبایل خطرناک باشند و همه اطلاعات مهم را برای شما غیر بازیابی کنند که در ادامه به همه این موارد خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب تعمیر نرم افزاری موبایل چیست؟
مزایای تعمیر نرم افزاری موبایل عبارتند از:
- خود مالک گوشی میتواند ان را انجام دهد.
- تجربه فنی برای تعمیر نرم افزاری نیاز نیست.
- بدون نیاز به ابزار اضافی میتوان این کار را انجام داد.
- سریع و ساده در بیشتر مواقع انجام میشوند.
- باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشود.
- و…
معایب تعمیر نرم افزاری موبایل عبارتند از:
- اگر کاربر مشکل خاص را نداند و تشخیص ندهد، گاهی اوقات ممکن است به علت کارهای اضافی دردسرساز شود.
- در مواقعی که سیستم عامل خراب شده است و ایراد دارد، باید توسط متخصص تعمیرکار موبایل انجام شود.
- و…
چگونه میتوانیم جلوی تعمیر نرم افزار موبایل و عیوب نرم افزاری را در گوشی بگیریم
نسخه قدیمی سیستم عامل
این نوع نقص نرم افزاری ممکن است رایجترین مشکلی باشد که هر کاربر تلفن همراه ممکن است داشته باشد.
همیشه توصیه میشود دستگاه خود را به آخرین سیستم عامل ارتقا دهید تا از هرگونه نقص آسیبپذیری و هک جلوگیری کنید. نسخه جدید سیستم عامل آن را سریع تر، کارآمدتر و پایدارتر میکند و مهمتر از همه، هر مشکلی که با سیستم عامل قدیمی خود دارید میتواند با سیستم عامل جدید برطرف شود.
نرمافزار و نسخه آن بر عملکرد تلفن تاثیرمیگذارد
یک مثال خوب از این نقص نرمافزاری این است در اپل آیفون وجود داشت که وقتی به IOS 8.01 ارتقا دادند مشکلات زیادی را برای آنها به وجود آورد.
مثلا در آیفون 4s وقتی IOS گوشی را به 8.01 ارتقا میدادیم با مشکل تخلیه باتری و عملکرد کلی گوشی کند نیز میشد.
به همین دلیل است که در این حالت باید گوشی خود را به نسخه 7.1.2 و قبلی کاهش میدادیم تا این مشکلات را نداشتیم.
کاربر گوشی را روت میکند و گوشی غیر کاربردی میشود
Root یعنی ریشه. معنای “روت کردن” برای دسترسی فوق العاده یا به قول معروف دسترسی سطح ریشه است.
تولیدکنندگان تلفن همراه به خاطر رعایت مسائل امنیتی جلوی دسترسیهای زیاد را برای کاربران میگیرند تا به صورت سهوی فایلهای اصلی گوشی را دستکاری نکنند. با روت کردن به فایلهای سیستمی دست مییابیم که ممکن است در این حالت کلا فایلهای اصلی گوشی پاک شود و گوشی کلا غیر قابل استفاده شود.
Jailbreaking (جیلبریک) برای آیفون
برخلاف روت کردن، جیلبریک روشی است که با عبور از خود IOS به منظور دانلود برنامههای اضافی، اجرای برنامههای کرک شده یا نصب تمها بر روی دستگاه آیفون انجام میشود.
Jailbreak به معنی رهایی از زندان است. این اتفاق هم توسط هکرهای برای ios صورت میگیرد که برای خراب کاری یا برای دستکاری دستی انجام میشود تا برنامههای کرک شده را بتوانید روی گوشی خود استفاده کنید.
هکرها این کار را با نفوذ از طریق حفرههای امنیتی گوشی برای خراب کاری انجام میدهند.
نسخه نادرست سیستم عامل نصب شده یا نسخه سیستم عامل با برنامهها تداخل دارد
نصب سیستم عامل صحیح بر روی تلفن شما واقعا میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند. اجرای برنامههایی که با نسخه سیستمعامل شما سازگار نیستند، ممکن است مشکلاتی را در مسیر ایجاد کنند، مانند اینکه برنامهها به طور کامل کار نمیکنند یا تلفن فریز میماند و… بنابراین همیشه مطمئن شوید که سیستمعامل یا میانافزار مناسب را روی گوشی خود دارید.
علائم مشکلات نرم افزاری گوشیها و نحوه رفع آنها
مشکل بسیار رایج خراب شدن دستگاه تلفن همراه شما مثلا این است که دستگاه تلفن همراه بسیار کند است و آنطور که انتظار داشتید کار نمیکند و… که در ادامه به علائم و نحوه رفع این موارد میپردازیم.
گرم شدن بیش از حد
گرمای بیش از حد یک مشکل بسیار رایج در گوشیهای هوشمند است و موارد زیادی وجود دارد که میتواند باعث آن در موبایل شما شود. این موارد عبارتند از هوای گرم، تولید معیوب، استفاده از شارژرها و کابلهای ناسازگار، آسیبهای داخلی و…
گرمای بیش از حد به سلامت باتری آسیب میرساند و ظرفیت کلی آن را کاهش میدهد که در نهایت منجر به تخلیه سریع باتری میشود. در موارد نادر، حتی میتواند باعث شود که گوشی شما شروع به متورم شدن یا به شما آسیب شود.
برای جلوگیری از گرمای بیش از حد این نکات را رعایت کنید:
- در هنگام شارژ از گوشی استفاده نکنید.
- در هوای بسیار گرم از گوشی خود استفاده نکنید.
- از شارژرها و کابلهای طراحی شده توسط سازنده استفاده کنید.
- بازیهای گرافیکی فشردهای را که گوشی شما قادر به انجام آن نیست، انجام ندهید.
- باتری را با یک باتری جدید تعویض کنید.
مشکلات اتصال
چه یک گوشی اندرویدی داشته باشید یا آیفون، در برخی مواقع با مشکلات اتصال مواجه خواهید شد. این بدان معناست که نمیتوانید تماس بگیرید، پیامک ارسال کنید، صفحات وب را باز کنید یا هدفون یا ساعت هوشمند خود را از طریق بلوتوث به تلفن خود متصل کنید که در این مرحله باید بدانید که این مشکلات نرم افزاری گوشی است.
خالی شدن سریع باتری
همانطور که قبلا ذکر شد، گرمای بیش از حد یک دلیل کلیدی برای تخلیه سریع باتری است، اما این تنها دلیل نیست. دیگر دلایل خالی شدن سریع باتری گوشی عبارتند از:
- روشنایی صفحه را به حداکثر برسانید.
- از 5G استفاده کنید.
- تعدادی از ویژگیها مانند موقعیت مکانی و بلوتوث همیشه در حال اجرا باشند.
- انجام بازیهای گرافیک بالا
- و…
سوسو زدن صفحه نمایشگر گوشی
در بیشتر موارد، یک راهاندازی مجدد تمام مشکلات مربوط به نمایشگر مانند عدم پاسخگویی صفحه نمایشگر یا سوسو زدن را برطرف میکند.
برای انجام این کار، دکمه پاور را فشار داده و نگه دارید تا گوشی شما راه اندازی مجدد یا ری استارت شود.
فریز شدن یا کار نکردن برنامهها
ممکن است دلایل زیادی وجود داشته باشد که گوشی شما هنگام راهاندازی برنامهها فریز شوند یا از کار میافتد.
برای مثال، اگر دستگاه قدیمی باشد، بدیهی است که سخت افزار آن از کار افتاده است و احتمالا باید یک گوشی اندرویدی جدید بخرید.
به دلیل کمبود حافظه داخلی نیز این مشکل ممکن است پیش بیاید.
گوشی موبایل شارژ نمیشود
اگر تلفن شما شارژ نمی شود، ممکن است به این دلیل باشد که درگاه USB کثیف است، آداپتور آسیب دیده است یا کابل فرسوده شده یا با تلفن شما سازگار نیست. بنابراین، تمیز کردن پورت USB و خرید یک آداپتور و کابل جدید میتواند مشکل را در بیشتر موارد برطرف کند.
به طور مشابه، اگر شارژ سریع کار نمیکند، ممکن است به این دلیل باشد که به جای اینکه آداپتور را مستقیما به پریز دیوار متصل کنید، از پاوربانک، دوشاخه برقی یا … استفاده میکنید.
باتری متورم، صفحه نمایش شکسته و سایر نقصهای سخت افزاری
تعداد زیادی ایرادات سخت افزاری دیگری نیز وجود دارد که ما در مورد آنها با جزئیات صحبت نمیکنیم زیرا معمولا برای رفع آنها کاری نمیتوانید خودتان انجام دهید و به جز مراجعه به تعمیرگاه موبایل چارهای ندارید.
به عنوان مثال، تنها راه حل برای یک باتری متورم، تعویض آن با یک باتری جدید است. این مورد برای صفحه نمایش، بلندگو یا میکروفون خراب نیز صادق است که بهتر است در این حالت از یک متخصص کمک بگیرید.
نمونههایی از تعمیرات نرم افزاری دستگاههای موبایل توس تعمیرکار موبایل
سیستم عامل را ارتقا دهید
قانون طلایی در میان مشکلات دستگاههای تلفن همراه این مورد است. با ارتقاء آخرین سیستم عامل دستگاه همراه خود، دستگاهی با صفحه نمایش شفاف تر، پیشرفتهتر و بدون اشکال میدهد. همچنین مهم است که قبل از ارتقای دستگاه تلفن همراه خود از تمام اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
بنابراین، بسیار مهم است که آخرین سیستم عامل را روی دستگاه تلفن همراه خود داشته باشید تا از هر گونه اشکال یا رویداد خرابی جلوگیری کنید. عملکرد اصلی دستگاه شما به سیستم عاملی که دارید بستگی دارد.
ITunes را به آخرین نسخه ارتقا دهید
ITunes یک مدیریت دستگاه تلفن همراه است که متعلق به اپل است. این دستگاه اپل شما را همگامسازی میکند و با استفاده از ITunes میتوانید به تمام دادههای خود مانند موسیقی، عکسها، برنامههای لپ تاپ، کامپیوتر و… دسترسی داشته باشید.
بهروزرسانی برنامهها به آخرین نسخه موجود
گاهی اوقات مشکل این است که برای اجرای برنامههای خود باید آخرین نسخه را در گوشی خود داشته باشید. پس همیشه برنامهها را به آخرین نسخه بهروزرسانی کنید.
پاک کردن تمام برنامههایی که نیازی ندارید
به عنوان بخشی از راه حلهای ممکن، همه برنامههای غیر ضروری را باید پاک کنید.
تنظیمات موبایل خود را بازنشانی کنید (بازگرداندن تنظیمات اولیه به کارخانه)
این ترفند اساسی است که تعمیرکار باید هر زمان که دستگاه تلفن همراه خراب است بداند. بازگرداندن تنظیمات اولیه کارخانه مشکل را حل میکند. باید به خاطر داشته باشید که هر دستگاه تلفن همراه دارای کد امنیتی است، قبل از این کار، مطمئن شوید که کد امنیتی روشن یا خاموش است. اگر کد امنیتی دستگاه تلفن همراه روشن است و باید کد را وارد کنید، ممکن است نتوانید ادامه دهید. میتوانید به صورت آنلاین کدهای امنیتی پیش فرض را برای هر تلفن همراه بررسی کنید.
فرمت کردن گوشی
فرمت کردن، حذف تمام دادههای ذخیره شده در تلفن همراه شما است که شامل لیست مخاطبین، تصاویر، فیلمها، برنامهها، ایمیلها و غیره میشود و باید در این مورد دقت کنید تا مواردی که برای شما مهم هستند را پاک نکنید.
فلش کردن گوشی
این آخرین گزینه شما در تعمیر نرم افزار موبایل است. فقط در صورتی که همه موارد را امتحان کردید و نرم افزار موبایل درست نشد این کار باید انجام شود.
نصب مجدد سیستم عامل ممکن است مشکل را حل کند. همیشه میتوانید قبل از انجام فرآیند، نسخه سیستم عامل خود را بررسی کنید.
تاریخ انتشار: “14 بهمن 1401”
تاریخ آپدیت: “29 مرداد 1403”
منابع: